SPILLSKOLE: Vår filosofi

Det å spille på hest er en kunst, det er det liten tvil om, selvsagt i tillegg til en dose med flaks. Stallskriket har vært på markedet i over 25 år, og har helt siden oppstarten hatt en ledende posisjon i markedet. Vi har lyst til å gå litt i dybden på hvordan vi leter frem vinnerne i travløpene, og det gjør vi best med en samtale med redaksjonen.

Stallskriket er ingen stor redaksjon, på langt nær – i forhold til all jobben som kreves rundt å sette opp spill til alle landets travbaner. På sitt største har det vært 7-8 stykker som har sydd sammen bladet, men det tilhører en fordums tid. De senere årene har stammen vært på fem mann. Fire i redaksjonen og én på grafisk. Sammen med tipsansvarlig Claus Hagen, er Øyvind A. Brusletten ansvarlig for tipsene på alle baner som faller under kategorien «Østlandet». Dette er baner som Sørlandet, Klosterskogen, Jarlsberg, Drammen, Bjerke, Biri og Momarken. Det er ikke lett å ta kassa, men siden oppstarten av Eksperten i 2013 har Stallskriket gjort det to ganger.

Kapp på favoritten ga kassa
  - Vi tok kassa på Jarlsberg en vinterlørdag i 2015. Dette var i V5-spillet, og oppsettet av det avsluttende spillproduktet var akkurat slik filosofien vår er – nemlig å satse på spillbarhet. I V5-finalen kappet vi storfavoritten, men hadde andre og fjerdevalget på bongen. Fjerdevalget vant – og det ga suksess.

Rimelige bonger – for folk flest
Hvor dyre var disse «kassebongene»?
  -    Absolutt i vår lavere prisklasse. V5-kassa på Leangen ga 432 000 kroner, i en tid hvor det var et prøveprosjekt med 2 kr rekkepris. Noe som absolutt kunne vært videreført, for øvrig! Denne var fordelt på fem andelskjøpere som betalte 255 kroner hver. Den andre kassa på Jarlsberg kostet ikke mer enn 900 kroner totalt. Fordelt på seks andelskjøpere som betalte 155 kroner hver for sin inngangsbillett. Det er det som er hele poenget med spillbarhet. Vurderer man vinnersjanse opp mot hvor mye hver enkelt hest er spilt, ja, da kan man gjøre store ting. Man kan selvsagt gå på noen ordentlige smeller i blant, men hovedpoenget er at man går i pluss på lang sikt ved å spille slik.

Dype analyser ligger til grunn
Hvordan bygger dere opp et spill?
  - Det er jo ved at vi analyserer hver enkelt hest så snart startlistene er ute. Dette må vi gjøre umiddelbart, siden våre trykkefrister på papirutgaven er stramme i forhold til postgang. Dermed starter vi helt på bar bakke. Vi bruker selvsagt det eminente superprogrammet vi har. Det inneholder alle våre løpsreferater på hestenes fem siste starter. Der mener vi at vi fanger opp det meste. Men i tillegg til det, må du selvsagt ha en spesiell feeling og kjennskap til hestenes egenskaper og historikk, for å sette hestene inn i sammenheng med hverandre. «Kjänslan», som svenskene ville sagt det! Når alle hester er gått igjennom, sitter vi igjen med det vi mener er «den perfekte rangeringen». Da setter vi vinnerprosentene på hver enkelt hest, og det er her grunnlaget legges til spillet skal leveres. Vi har ingenting imot å kappe en favoritt vi har satt 25 % på, men som eksempelvis står med 60 % i spillet rett før innlevering. Det er ikke en hest du går i pluss på i det lange løp!

Tidkrevende arbeid
Hvor tidkrevende er det å få full oversikt?
  - Det er tidkrevende, uten tvil. Vi ser absolutt alt av løp som går i Norge. Det er to stykker i Claus og Øyvind som dekker hele Østlandet. Vår redaktør Knut, fra Vestlandets perle, Bergen – han har full kontroll på nettopp Bergen og Forus. Mens Gjøvik-gutten Helge har stålkontroll på Leangen. Dermed utfyller vi fire som er på produksjonen av stoff i redaksjonen hverandre fullstendig.

  - Det er stor forskjell på omgangene
Ja, hvor lang tid bruker man egentlig på å skrive et perfekt løpsreferat?
  - Det varierer selvsagt. Både med antall løp, antall hester til start i løpene, og ikke minst hvor mye som skjer underveis i løpene. Det er stor forskjell på en lunsjomgang på fem løp med tynne felter, kontra en full V75-omgang med fulle og jevne felt. Det varierer fra en drøy time, opp mot 4-5 timer for å få den fullstendige oversikt.

Hvordan gjøres denne jobben?
  - Vi bruker selvsagt programmet i Stallskriket til å notere på mens vi ser løpene. Mer trenger man ikke! Man må få med seg startfasen, alt som skjer der – posisjoner som settes, og de siste 5-6-700 meterne – ja, de kjøres på repeat helt til man har kontroll på hva alle hester gjør.

Stoler aller mest på øyet som ser
Hvor viktig er rapportene fra de aktive?
  - De er jo selvsagt viktige. Det er først og fremst noe vi vet at våre lesere setter pris på. Vi har hatt en periode nå med mangel på mannskap og stor arbeidsmengde, og da har vi dessverre ikke fått prioritert det i like stor grad. Dette satser vi på at skal ta seg opp, kanskje i større grad med enda mer unike saker på nettsiden! Vi liker selvsagt å stole aller mest på det vi ser, våre egne erfaringer og vår kjennskap til hestene. Det vi vektlegger aller mest på eksterne rapporter, er hester som kommer ut etter pause og vesentlige utstyrsendringer. I vintersesongen, er det selvsagt også viktig å få informasjon på hvilke hester som takler de forskjellige baneunderlag. Det er tross alt de som trener hestene som kjenner hesten som type best, men vi mener at vi er svært gode på å vurdere løpsprestasjoner. Det veier selvsagt veldig tungt.

Vi vil «serve» våre brukere
Hvordan ser dere på fremtiden til både travsporten og Stallskriket?
  - Vi vil gjerne at travsporten og spillet i Norge lever godt videre, og dermed også Stallskriket. Både det å drive aktivt med trav, og det å spille på trav, ja, det går hånd i hånd! Uten sport intet spill, uten spill ingen sport. Her må alle dra lasset sammen. Vi ønsker å bidra mest mulig til at flest mulig kan ha det gøy med å spille på hest, og samtidig også tjene noen kroner. Og her har vi knalltro på den voldsomme nettsatsningen vi nå har gjort! Det er dette som er fremtiden. Du får alt stoff og innhold, rett på din mobil eller nettbrett! Da har du det tilgjengelig NÅRSOMHELST! Spenningen, kombinert med muligheten for å gå i overskudd, da er potensialet rett og slett veldig stort. Og om man ikke skulle gå i pluss, ja, da har man i hvert fall hatt mye moro og spenning på veien!

Mye ferskere vurderinger
Hvorfor skal de som leser denne artikkelen tegne seg for abonnement på NYE STALLSKRIKET på nett?
  - Rett og slett fordi vi nå er i en posisjon vi aldri har vært i før! Vi har ALDRI satset på det digitale, noen gang, inntil nå, etter at vi ble kjøpt opp av Everysport Media Group fra Sverige, som har gitt oss en sjanse vi knapt trodde fantes for oss! Vi har lagt utallige timer ned for å få en satsning på nett, som vi virkelig håper skal gi frukter, både for oss, og mest av alt – for de som benytter Stallskriket som et verktøy. Endelig er vi konkurransedyktige, også på nett, og denne satsningen medfører at vi vil bli enda mer aktuelle. Nettopp fordi vi får en anledning til å vurdere alt som skjer helt frem til selve løpsdagen! Såpass ferske vurderinger har vi ALDRI hatt sjansen til å gi våre kunder! Vi ønsker å gi våre brukere det beste av informasjon, slik at de aller helst – av eget hode, kan sette opp en bong de virkelig har tro på. Men vi har selvsagt alternativer også for de som vil være med på spillet uten å gjøre en jobb for å være med. Vi vurderer alt som skjer på rangeringen fortløpende, etter hvert som omsetningen tar seg opp. Her finner man de aller mest spillbare idéene, og det er selvsagt det også våre Eksperten-bonger er tuftet på, avrunder Stallskriket-redaksjonen.

Registrer deg som abonnent her
Gå til våre Eksperte-lag her